Programma
Behalve de enorme markt met meer dan 900 m2 aan kraampjes hebben we ook een uitgebreid aanbod aan lezingen, workshops en kinderactiviteiten. Allemaal te bezoeken met dat ene toegangskaartje, geen extra kosten.
|
Bewuste kraamtijd: volledige aandacht voor de moeder - Marjanne Staats en Justina van Baal Heb jij al nagedacht over je kraamtijd? Wat je zou willen en belangrijk vind in de eerste periode met je pasgeboren kindje? Hoe jij goed voor jezelf kunt (laten) zorgen terwijl je leven volledig is veranderd? Geen idee wat te doen of te verwachten als de kraamzorg weg is? Of ben je benieuwd welke natuurlijke middelen, voeding en kruiden bij kunnen dragen aan het vinden van een nieuwe balans?
In de reguliere westerse denkwijze gaat de aandacht vooral naar de zorg voor het kindje. Aandacht voor de moeder en het proces dat ze doormaakt na de geboorte is er -naast de lichamelijke kant- weinig. Terwijl jij als moeder de belangrijkste bron van leven bent voor je kindje. Als er iets bij jou niet in balans is heeft dit ook effect op jouw kindje en jullie relatie. Een moeder die goed voor zichzelf zorgt kan ook voor haar kindje zorgen.
In deze lezing vol praktische tips delen Justina en Marjanne wijsheden over de bewuste en holistische benadering van de kraamtijd. Aan bod komen o.a. thema's als grenzen en bezoek, het veranderingsproces dat je doormaakt bij het moeder worden, moedercirkels, je geboorteverhaal, de placenta, netwerk Kraamkost Groningen, het gebruiken van voeding, kruiden, bellybinds, de placenta, massage en recepten voor natuurlijke producten die je zelf kunt maken. Bij onze stand kun je uiteraard terecht voor meer info en allerlei natuurlijke producten om jezelf te verzorgen
HPV; met de juiste argumenten naar de juiste keuze - Lammy van Veen
Na afloop van deze bijeenkomst kun je zelf, op basis van argumenten, de keuze maken om wel of niet te vaccineren. En dat op basis van de informatie die het RIVM en het RVP zélf vermelden op hun website.
Goed slapen - Huilen en emoties, hoe daarmee om te gaan? - Ester Muller
Huilen en boosheid, hoe ga je daarmee om? Wat helpt als je baby of peuter niet slaapt en ’s nachts huilt of boos word bij het naar bed brengen? Hoe kun je meer rust en ontspanning creëren in het slaapritueel en omgaan met emoties? Ik heb hier een visie en tips bij die ik graag wil delen.
Je kind als spiegel van jezelf. De sleutel voor meer ontspanning, plezier en liefde in het gezin! - Marlies Mennega
Veel ouders hebben vragen hoe ze om kunnen gaan met ‘lastig’ gedrag van hun kind. Kinderen spiegelen onbewust met hun gedrag hoe ze hun omgeving ervaren, ouders beseffen steeds meer dat zijzelf de sleutel zijn naar verandering in het gezin.
Als een verandering plaatsvindt in de ouder zelf, beweegt het kind mee en vermindert of verdwijnt het lastige gedrag van het kind. Zo heb je zelf de regie in handen! In deze workshop ga ik je vertellen en laten ervaren hoe dit precies werkt. Ik zal veel met je delen aan tips, concrete voorbeelden, uitleg geven en we zullen ook een korte spiegeloefening doen. Ik heb er zin in en hoop je te ontmoeten op deze workshop! Je kunt me ook ontmoeten bij de kraam van Praktijk Novaster.
Wasbare luiers voor beginners - Marlous van Hoorn
Wil je misschien ook graag wasbare luiers gaan gebruiken, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kom dan naar de workshop 'Wasbare Luiers voor beginners'. Hierin gaan we stap voor stap alles bij langs, kan je de verschillende soorten luiers zien/voelen en alle vragen stellen die je hebt. Zo krijgt het bos al heel snel weer meer vorm!
Druk en dwars – Dr. Laura Batstra
De Gezondheidsraad concludeerde in 2014 dat druk gedrag steeds sneller en vaker ADHD genoemd wordt, terwijl het gedrag van de kinderen in Nederland in de afgelopen decennia niet is veranderd. ADHD wordt vaak neergezet als een aangeboren biologische hersenstoornis, waarbij medicatie de beste oplossing is. Druk & Dwars wil hulp bieden zonder medicatie. Want onnodige psychiatrische labels en behandelingen kunnen kinderen schaden. In deze lezing willen we het ook hebben over onze activiteiten ten behoeve van een kindvriendelijkere samenleving waarin een psychiatrische diagnose niet langer nodig is om begrip en steun te krijgen.
Zindelijkheid is kinderspel - Debby Mendelsohn
Kinderen worden steeds later zindelijk, terwijl zij nog altijd vroeg uit de luiers kunnen zijn. Bovendien is het heel leuk om te doen voor zowel ouders als kind. Tijdens deze lezing krijg je tips en handvatten om je kind op een liefdevolle manier te helpen zindelijk te worden.
Wikkelen bij gezondheidsklachten, de basis - Marianne Draaijer
Wikkelen is een eenvoudige, 100% natuurlijke manier om thuis in te zetten bij allerlei gezondheidsklachten. Denk aan buikpijn, hoest, oorpijn, koorts, keelontsteking, reumatische klachten, blessures en meer. Maar ook kan je wikkels goed toepassen wanneer er sprake is van hooggevoeligheid of onrustig slapen. Het is een zachte therapie met vaak een groot effect. Tijdens deze korte lezing leg ik je de basis van wikkelen uit!
Autonoom ouderschap - van afhankelijkheid naar zelf doen – Jeroen Morssink
De geweldige medische ontwikkelingen hebben het heel verleidelijk gemaakt om onze gezondheid voor een deel uit handen te geven aan deskundigen. Nu is het tijd om stil te staan bij de vraag of we niet teveel van onze autonomie hebben ingeleverd. In deze lezing geeft Jeroen Morssink, auteur van de Trilogie van Verandering' en uitgever van 'Het Nieuwe Zwanger Worden' tal van voorbeelden hoe wij zelf meer initiatief kunnen nemen op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschap, bevalling, borstvoeding en opvoeding.
Intuïtief luisteren in opvoeding en onderwijs - Jacqueline de Groot
Steeds meer ouders vinden de weg naar een Luisterkindwerker. Ze willen weten wat er écht in hun kind leeft. Waar het behoefte aan heeft en hoe problemen opgelost kunnen worden. Ze willen hun kind beter begrijpen. Met de Luisterkindmethode luister je op een andere, intuïtieve, manier én op afstand naar een kind. Wat je dan hoort is advies op maat, aangeleverd door het kind zelf. Inmiddels zijn er al duizenden kinderen en hun ouders mee geholpen.
Intuïtief luisteren in de dagelijkse omgang met kinderen is een stuk moeilijker. Dan storen persoonlijkheden, gedrag en onze manier van denken. Intuïtief luisteren kan door iedereen ontwikkeld worden. Daar is bewustwording en oefening voor nodig.
In deze lezing leg ik uit hoe de Luisterkindmethode werkt en deel ik ervaringen uit mijn praktijk . Verder deel ik inzichten en oefeningen uit o.a. de Steinerpedagogie, Geweldloze Communicatie, de Wet van Aantrekking en Heart Circles. De Luisterkindmethode laat zien dat wij op het gebied van intuïtief luisteren een enorm potentieel hebben. Dat motiveert en inspireert om de opvoedkunstenaar in onszelf tot bloei te laten komen.
Met taal in handen kan jouw kind je nog meer vertellen - Petra Nell
Op jonge leeftijd (vanaf 6 maanden) kunnen kinderen gebaren begrijpen en maken om aan jou te vertellen wat hun aandacht heeft. Baby- en kindgebaren zijn gebaren (afkomstig uit de Ned. Gebarentaal) die je als ouder kunt gebruiken in het contact met je kind. Kinderen nemen deze gebaren snel over, sneller dan een gesproken woord. Hierdoor kunnen zij al vanaf ongeveer 8 maanden bewust zelf gebaren laten zien. Handig toch! In de lezing van Taal voor Taal vertellen wij je er meer over en leren we je de eerste handige gebaren die je gelijk kunt gebruiken.
Je macht loslaten, opvoeden zonder straffen en belonen - Eline Weijers
Wil jij je kind opvoeden vanuit verbinding en gelijkwaardigheid dus zonder straffen en belonen? Merk je weleens aan jezelf dat je uit frustratie of onmacht gaat dreigen met straf? Om zo iets gedaan te krijgen van je kind? Of je probeert het op een positieve manier, door je kind te verleiden met een beloning. Maar het werkt niet. Je bent het liefdevolle contact met je kind even kwijt en je voelt je dan de politieagent van jullie gezin. In deze lezing neem ik je mee in de wereld van opvoeden vanuit verbinding en gelijkwaardigheid. Heb je je wel eens afgevraagd of dit iets voor jou is? Wat kan opvoeden vanuit gelijkwaardigheid jou en je kind brengen? Je macht loslaten, wat betekent dat eigenlijk? Natuurlijk geef ik ook veel praktische tips! p.s. Ik sta ook met een kraam. Kom gerust langs, ik spreek je graag!
Borstvoeding doe je zo - Debby Mendelsohn
Tijdens deze lezing leer je de basis om met succes borstvoeding te geven. De volgende onderwerpen komen aan bod: Hoe breng je de melkproductie op gang? Hoe zorg je voor voldoende melk? Hoe weet je wanneer je een volgende voeding moet geven? Hoe combineer je borstvoeding met een baan buitenshuis? Hoe hou je het geven van borstvoeding leuk en ontspannen?
Je ouders als grootouders - Aletta van den Berg en Evalien Verschuren
Als je zelf vader of moeder wordt veranderd ook de dynamiek met jouw eigen ouders. Zij worden ineens grootouders en spelen daarmee ook een rol in het leven van jouw kind. Waar loop je tegen aan, wat zijn de do’s en don’ts, en hoe is het voor hen?
Sudbury onderwijs
De eerste paar jaren van je leven als ouders heb je volledige zeggenschap over wat je wel of juist niet wilt voor je kindje en voor jezelf. Borstvoeding, of toch de fles? Draagdoeken of kinderwagen? Straffen of nadruk op belonen, óf: geen van beiden? Dan, ergens rond het vierde levensjaar, moet je na gaan denken over school. Ook hier heb je volledige zeggenschap over en gelukkig ook keuzemogelijkheden. Naast het reguliere onderwijs zijn er verschillende alternatieve vormen en zelfs de mogelijkheid om voor geen enkele school te kiezen maar thuisonderwijs te gaan geven. Om een bewuste keuze te kunnen maken moet je je bewust worden van wat jij nou echt belangrijk vindt. Dat is niet altijd even makkelijk en bovendien kan een bepaalde keuze ook verkeerd uitpakken.
In deze lezing neem ik je mee in mijn eigen zoektocht naar wat wel, wat niet en waarom. Want wat zíjn kinderen nou eigenlijk? En wat voor rol en verantwoordelijkheid hebben volwassenen als het gaat om de ontwikkeling van het kind. Wat is spelen en hoe doe je dat nou met burgerschapsvorming? Wat zég je eigenlijk als je zegt: ik wil dat mijn kind zichzelf kan zijn? Sturing: moet dat? Of is dat alleen maar belemmerend voor de natuurlijke ontwikkeling van het kind? Wat hebben kinderen wél nodig om uit te kunnen groeien tot zelfstandige, verantwoordelijke volwassenen? Past het schoolaanbod dat er nu is, daar wel helemaal bij?
De Sudbury Valley School in de Verenigde Staten draagt inmiddels al 50 jaren zorg voor het opgroeien van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, en kan met recht 'The best kept secret' in onderwijsland genoemd worden. De school vertrouwt volledig op de van nature aanwezige leergierigheid van kinderen en gezien de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken naar 'wat werkt', is dit vertrouwen terecht. Is Sudbury onderwijs hét passende onderwijs dat echt nodig is?
Spelen en spelontwikkeling - Karin Polak
In deze lezing neem ik je mee in de wondere wereld van de spelende baby en dreumes. Regelmatig hoor ik ouders zeggen dat hun kind zo moeilijk alleen kan spelen. Een van de oorzaken kan zijn dat we babyspel niet altijd zien als spelen, het soms niet op waarde schatten en een spelende baby te gemakkelijk onderbreken. Babyspel herkennen en laten gebeuren helpt kinderen hun aandacht en focus langer vast te houden. Een goed ingerichte speelomgeving helpt daarbij.
Peuter/dreumesdans – Bij Spruit
De workshop peuter/dreumesdans is geschikt voor kinderen vanaf het moment dat ze kunnen lopen tot 4 jaar. Eigenlijk zijn dreumes en peuterdans twee verschillende dingen, maar voor deze workshop maken we er iets leuks van voor iedereen. Samen met je kind ga je even lekker swingen en spelen op muziek. We stappen, springen, rennen, sluipen, kruipen, kriebelen en doen schootliedjes. Veel plezier voor jullie allebei!
De tastzin? Schakel 'm in - Touching Child Care
In deze praktische en interactieve workshop leer je hoe je kinderen kunt stimuleren om hun tastzin meer te gaan gebruiken. De tastzin is een waardevol zintuig dat steeds minder wordt gebruikt, maar wel erg belangrijk is voor een goede algehele ontwikkeling, zowel cognitief als motorisch. Tijdens deze workshop krijg je achtergrondinformatie over hoe en waarom aanraakspel en onderlinge kindermassage werkt. Daarnaast passeert een schat aan aanraakwerkvormen en voelmaterialen en -spellen de revue. Hier ga je ook mee aan de slag. Zo ontdek je welke werkvormen bij jou passen. Ben je een knutselaar, zanger of verhalenverteller of doe je graag spelletjes of ben je een buitenmens? Je kunt de tastzin van de kinderen op alle gebieden inschakelen. Aan het eind van deze workshop ga je ontspannen en vol ideeën naar huis. Ook heb je minimaal één van die ideeën zover uitgewerkt dat je er direct de volgende dag mee aan de slag kunt.
Muziek op Schoot - Hove Noten
Elk kind heeft iets met muziek, het hoort bij het mens zijn. Op welke manieren kun je leuk muziek maken met je baby, dreumes of peuter? Probeer het samen met je zoon of dochter bij de workshop Muziek op Schoot.
Kangatraining
Kangatraining is een leuke en gezellige postnatale workout voor moeders mét hun kindje in de draagzak of draagdoek. Je mag je kindje voor of achter dragen - net wat je fijn vindt. Kangatraining is precies afgestemd op de behoefte van jou als jonge moeder en je baby veilig en effectief fit worden terwijl je je baby knuffelt en je baby geniet van jouw nabijheid.
Shantala peutermassage – Bij Spruit
Tijdens de workshop spelen en masseren met peuters maak je kennis met de Shantala Peutermassage. Shantalamassage is een lichaamsmassage waarin je met volle aandacht, respect, rust, ritme en herhaling je peuter masseert. Het geeft geborgenheid, ontspanning, veiligheid, rust en vertrouwen. Spelen en masseren met peuters is leuk voor alle ouders en kinderen die graag in ontspannen contact met elkaar willen zijn. Voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar en een van hun ouders. Er kunnen maximaal 10 ouder/kind paren meedoen.
Vadertijd! - Guido Schaake
Als beroepsgitarist/zanger/songwriter en man van een verloskundige heb ik een eigen songprogramma: Vadertijd!
Openhartige songs, gehesen in een cabaretesk theaterjasje.
Vadertijd! raakt, is herkenbaar, humoristisch en zit vol wijsheden voor jong en oud.
Hans de Troubadour
De hele dag is Hans te vinden in het gebouw, samen met zijn gitaar en koffer en een onuitputbaar repertoire van kinderliedjes
Emmi Pikler speelruimte
Visje in het Water en Sensus babywerk richten net als voorgaande jaren een fijne speelruimte in voor baby's en dreumesen. Hier kunnen de kleinste kinderen naar hartenlust bewegen, klimmen en ontdekken. Als ouder mag je vanaf de kant even rustig genieten van de spelende kinderen.
In de reguliere westerse denkwijze gaat de aandacht vooral naar de zorg voor het kindje. Aandacht voor de moeder en het proces dat ze doormaakt na de geboorte is er -naast de lichamelijke kant- weinig. Terwijl jij als moeder de belangrijkste bron van leven bent voor je kindje. Als er iets bij jou niet in balans is heeft dit ook effect op jouw kindje en jullie relatie. Een moeder die goed voor zichzelf zorgt kan ook voor haar kindje zorgen.
In deze lezing vol praktische tips delen Justina en Marjanne wijsheden over de bewuste en holistische benadering van de kraamtijd. Aan bod komen o.a. thema's als grenzen en bezoek, het veranderingsproces dat je doormaakt bij het moeder worden, moedercirkels, je geboorteverhaal, de placenta, netwerk Kraamkost Groningen, het gebruiken van voeding, kruiden, bellybinds, de placenta, massage en recepten voor natuurlijke producten die je zelf kunt maken. Bij onze stand kun je uiteraard terecht voor meer info en allerlei natuurlijke producten om jezelf te verzorgen
HPV; met de juiste argumenten naar de juiste keuze - Lammy van Veen
Na afloop van deze bijeenkomst kun je zelf, op basis van argumenten, de keuze maken om wel of niet te vaccineren. En dat op basis van de informatie die het RIVM en het RVP zélf vermelden op hun website.
Goed slapen - Huilen en emoties, hoe daarmee om te gaan? - Ester Muller
Huilen en boosheid, hoe ga je daarmee om? Wat helpt als je baby of peuter niet slaapt en ’s nachts huilt of boos word bij het naar bed brengen? Hoe kun je meer rust en ontspanning creëren in het slaapritueel en omgaan met emoties? Ik heb hier een visie en tips bij die ik graag wil delen.
Je kind als spiegel van jezelf. De sleutel voor meer ontspanning, plezier en liefde in het gezin! - Marlies Mennega
Veel ouders hebben vragen hoe ze om kunnen gaan met ‘lastig’ gedrag van hun kind. Kinderen spiegelen onbewust met hun gedrag hoe ze hun omgeving ervaren, ouders beseffen steeds meer dat zijzelf de sleutel zijn naar verandering in het gezin.
Als een verandering plaatsvindt in de ouder zelf, beweegt het kind mee en vermindert of verdwijnt het lastige gedrag van het kind. Zo heb je zelf de regie in handen! In deze workshop ga ik je vertellen en laten ervaren hoe dit precies werkt. Ik zal veel met je delen aan tips, concrete voorbeelden, uitleg geven en we zullen ook een korte spiegeloefening doen. Ik heb er zin in en hoop je te ontmoeten op deze workshop! Je kunt me ook ontmoeten bij de kraam van Praktijk Novaster.
Wasbare luiers voor beginners - Marlous van Hoorn
Wil je misschien ook graag wasbare luiers gaan gebruiken, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Kom dan naar de workshop 'Wasbare Luiers voor beginners'. Hierin gaan we stap voor stap alles bij langs, kan je de verschillende soorten luiers zien/voelen en alle vragen stellen die je hebt. Zo krijgt het bos al heel snel weer meer vorm!
Druk en dwars – Dr. Laura Batstra
De Gezondheidsraad concludeerde in 2014 dat druk gedrag steeds sneller en vaker ADHD genoemd wordt, terwijl het gedrag van de kinderen in Nederland in de afgelopen decennia niet is veranderd. ADHD wordt vaak neergezet als een aangeboren biologische hersenstoornis, waarbij medicatie de beste oplossing is. Druk & Dwars wil hulp bieden zonder medicatie. Want onnodige psychiatrische labels en behandelingen kunnen kinderen schaden. In deze lezing willen we het ook hebben over onze activiteiten ten behoeve van een kindvriendelijkere samenleving waarin een psychiatrische diagnose niet langer nodig is om begrip en steun te krijgen.
Zindelijkheid is kinderspel - Debby Mendelsohn
Kinderen worden steeds later zindelijk, terwijl zij nog altijd vroeg uit de luiers kunnen zijn. Bovendien is het heel leuk om te doen voor zowel ouders als kind. Tijdens deze lezing krijg je tips en handvatten om je kind op een liefdevolle manier te helpen zindelijk te worden.
Wikkelen bij gezondheidsklachten, de basis - Marianne Draaijer
Wikkelen is een eenvoudige, 100% natuurlijke manier om thuis in te zetten bij allerlei gezondheidsklachten. Denk aan buikpijn, hoest, oorpijn, koorts, keelontsteking, reumatische klachten, blessures en meer. Maar ook kan je wikkels goed toepassen wanneer er sprake is van hooggevoeligheid of onrustig slapen. Het is een zachte therapie met vaak een groot effect. Tijdens deze korte lezing leg ik je de basis van wikkelen uit!
Autonoom ouderschap - van afhankelijkheid naar zelf doen – Jeroen Morssink
De geweldige medische ontwikkelingen hebben het heel verleidelijk gemaakt om onze gezondheid voor een deel uit handen te geven aan deskundigen. Nu is het tijd om stil te staan bij de vraag of we niet teveel van onze autonomie hebben ingeleverd. In deze lezing geeft Jeroen Morssink, auteur van de Trilogie van Verandering' en uitgever van 'Het Nieuwe Zwanger Worden' tal van voorbeelden hoe wij zelf meer initiatief kunnen nemen op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen, zwangerschap, bevalling, borstvoeding en opvoeding.
Intuïtief luisteren in opvoeding en onderwijs - Jacqueline de Groot
Steeds meer ouders vinden de weg naar een Luisterkindwerker. Ze willen weten wat er écht in hun kind leeft. Waar het behoefte aan heeft en hoe problemen opgelost kunnen worden. Ze willen hun kind beter begrijpen. Met de Luisterkindmethode luister je op een andere, intuïtieve, manier én op afstand naar een kind. Wat je dan hoort is advies op maat, aangeleverd door het kind zelf. Inmiddels zijn er al duizenden kinderen en hun ouders mee geholpen.
Intuïtief luisteren in de dagelijkse omgang met kinderen is een stuk moeilijker. Dan storen persoonlijkheden, gedrag en onze manier van denken. Intuïtief luisteren kan door iedereen ontwikkeld worden. Daar is bewustwording en oefening voor nodig.
In deze lezing leg ik uit hoe de Luisterkindmethode werkt en deel ik ervaringen uit mijn praktijk . Verder deel ik inzichten en oefeningen uit o.a. de Steinerpedagogie, Geweldloze Communicatie, de Wet van Aantrekking en Heart Circles. De Luisterkindmethode laat zien dat wij op het gebied van intuïtief luisteren een enorm potentieel hebben. Dat motiveert en inspireert om de opvoedkunstenaar in onszelf tot bloei te laten komen.
Met taal in handen kan jouw kind je nog meer vertellen - Petra Nell
Op jonge leeftijd (vanaf 6 maanden) kunnen kinderen gebaren begrijpen en maken om aan jou te vertellen wat hun aandacht heeft. Baby- en kindgebaren zijn gebaren (afkomstig uit de Ned. Gebarentaal) die je als ouder kunt gebruiken in het contact met je kind. Kinderen nemen deze gebaren snel over, sneller dan een gesproken woord. Hierdoor kunnen zij al vanaf ongeveer 8 maanden bewust zelf gebaren laten zien. Handig toch! In de lezing van Taal voor Taal vertellen wij je er meer over en leren we je de eerste handige gebaren die je gelijk kunt gebruiken.
Je macht loslaten, opvoeden zonder straffen en belonen - Eline Weijers
Wil jij je kind opvoeden vanuit verbinding en gelijkwaardigheid dus zonder straffen en belonen? Merk je weleens aan jezelf dat je uit frustratie of onmacht gaat dreigen met straf? Om zo iets gedaan te krijgen van je kind? Of je probeert het op een positieve manier, door je kind te verleiden met een beloning. Maar het werkt niet. Je bent het liefdevolle contact met je kind even kwijt en je voelt je dan de politieagent van jullie gezin. In deze lezing neem ik je mee in de wereld van opvoeden vanuit verbinding en gelijkwaardigheid. Heb je je wel eens afgevraagd of dit iets voor jou is? Wat kan opvoeden vanuit gelijkwaardigheid jou en je kind brengen? Je macht loslaten, wat betekent dat eigenlijk? Natuurlijk geef ik ook veel praktische tips! p.s. Ik sta ook met een kraam. Kom gerust langs, ik spreek je graag!
Borstvoeding doe je zo - Debby Mendelsohn
Tijdens deze lezing leer je de basis om met succes borstvoeding te geven. De volgende onderwerpen komen aan bod: Hoe breng je de melkproductie op gang? Hoe zorg je voor voldoende melk? Hoe weet je wanneer je een volgende voeding moet geven? Hoe combineer je borstvoeding met een baan buitenshuis? Hoe hou je het geven van borstvoeding leuk en ontspannen?
Je ouders als grootouders - Aletta van den Berg en Evalien Verschuren
Als je zelf vader of moeder wordt veranderd ook de dynamiek met jouw eigen ouders. Zij worden ineens grootouders en spelen daarmee ook een rol in het leven van jouw kind. Waar loop je tegen aan, wat zijn de do’s en don’ts, en hoe is het voor hen?
Sudbury onderwijs
De eerste paar jaren van je leven als ouders heb je volledige zeggenschap over wat je wel of juist niet wilt voor je kindje en voor jezelf. Borstvoeding, of toch de fles? Draagdoeken of kinderwagen? Straffen of nadruk op belonen, óf: geen van beiden? Dan, ergens rond het vierde levensjaar, moet je na gaan denken over school. Ook hier heb je volledige zeggenschap over en gelukkig ook keuzemogelijkheden. Naast het reguliere onderwijs zijn er verschillende alternatieve vormen en zelfs de mogelijkheid om voor geen enkele school te kiezen maar thuisonderwijs te gaan geven. Om een bewuste keuze te kunnen maken moet je je bewust worden van wat jij nou echt belangrijk vindt. Dat is niet altijd even makkelijk en bovendien kan een bepaalde keuze ook verkeerd uitpakken.
In deze lezing neem ik je mee in mijn eigen zoektocht naar wat wel, wat niet en waarom. Want wat zíjn kinderen nou eigenlijk? En wat voor rol en verantwoordelijkheid hebben volwassenen als het gaat om de ontwikkeling van het kind. Wat is spelen en hoe doe je dat nou met burgerschapsvorming? Wat zég je eigenlijk als je zegt: ik wil dat mijn kind zichzelf kan zijn? Sturing: moet dat? Of is dat alleen maar belemmerend voor de natuurlijke ontwikkeling van het kind? Wat hebben kinderen wél nodig om uit te kunnen groeien tot zelfstandige, verantwoordelijke volwassenen? Past het schoolaanbod dat er nu is, daar wel helemaal bij?
De Sudbury Valley School in de Verenigde Staten draagt inmiddels al 50 jaren zorg voor het opgroeien van kinderen tussen de 4 en 18 jaar, en kan met recht 'The best kept secret' in onderwijsland genoemd worden. De school vertrouwt volledig op de van nature aanwezige leergierigheid van kinderen en gezien de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken naar 'wat werkt', is dit vertrouwen terecht. Is Sudbury onderwijs hét passende onderwijs dat echt nodig is?
Spelen en spelontwikkeling - Karin Polak
In deze lezing neem ik je mee in de wondere wereld van de spelende baby en dreumes. Regelmatig hoor ik ouders zeggen dat hun kind zo moeilijk alleen kan spelen. Een van de oorzaken kan zijn dat we babyspel niet altijd zien als spelen, het soms niet op waarde schatten en een spelende baby te gemakkelijk onderbreken. Babyspel herkennen en laten gebeuren helpt kinderen hun aandacht en focus langer vast te houden. Een goed ingerichte speelomgeving helpt daarbij.
Peuter/dreumesdans – Bij Spruit
De workshop peuter/dreumesdans is geschikt voor kinderen vanaf het moment dat ze kunnen lopen tot 4 jaar. Eigenlijk zijn dreumes en peuterdans twee verschillende dingen, maar voor deze workshop maken we er iets leuks van voor iedereen. Samen met je kind ga je even lekker swingen en spelen op muziek. We stappen, springen, rennen, sluipen, kruipen, kriebelen en doen schootliedjes. Veel plezier voor jullie allebei!
De tastzin? Schakel 'm in - Touching Child Care
In deze praktische en interactieve workshop leer je hoe je kinderen kunt stimuleren om hun tastzin meer te gaan gebruiken. De tastzin is een waardevol zintuig dat steeds minder wordt gebruikt, maar wel erg belangrijk is voor een goede algehele ontwikkeling, zowel cognitief als motorisch. Tijdens deze workshop krijg je achtergrondinformatie over hoe en waarom aanraakspel en onderlinge kindermassage werkt. Daarnaast passeert een schat aan aanraakwerkvormen en voelmaterialen en -spellen de revue. Hier ga je ook mee aan de slag. Zo ontdek je welke werkvormen bij jou passen. Ben je een knutselaar, zanger of verhalenverteller of doe je graag spelletjes of ben je een buitenmens? Je kunt de tastzin van de kinderen op alle gebieden inschakelen. Aan het eind van deze workshop ga je ontspannen en vol ideeën naar huis. Ook heb je minimaal één van die ideeën zover uitgewerkt dat je er direct de volgende dag mee aan de slag kunt.
Muziek op Schoot - Hove Noten
Elk kind heeft iets met muziek, het hoort bij het mens zijn. Op welke manieren kun je leuk muziek maken met je baby, dreumes of peuter? Probeer het samen met je zoon of dochter bij de workshop Muziek op Schoot.
Kangatraining
Kangatraining is een leuke en gezellige postnatale workout voor moeders mét hun kindje in de draagzak of draagdoek. Je mag je kindje voor of achter dragen - net wat je fijn vindt. Kangatraining is precies afgestemd op de behoefte van jou als jonge moeder en je baby veilig en effectief fit worden terwijl je je baby knuffelt en je baby geniet van jouw nabijheid.
Shantala peutermassage – Bij Spruit
Tijdens de workshop spelen en masseren met peuters maak je kennis met de Shantala Peutermassage. Shantalamassage is een lichaamsmassage waarin je met volle aandacht, respect, rust, ritme en herhaling je peuter masseert. Het geeft geborgenheid, ontspanning, veiligheid, rust en vertrouwen. Spelen en masseren met peuters is leuk voor alle ouders en kinderen die graag in ontspannen contact met elkaar willen zijn. Voor kinderen van 2,5 tot 5 jaar en een van hun ouders. Er kunnen maximaal 10 ouder/kind paren meedoen.
Vadertijd! - Guido Schaake
Als beroepsgitarist/zanger/songwriter en man van een verloskundige heb ik een eigen songprogramma: Vadertijd!
Openhartige songs, gehesen in een cabaretesk theaterjasje.
Vadertijd! raakt, is herkenbaar, humoristisch en zit vol wijsheden voor jong en oud.
Hans de Troubadour
De hele dag is Hans te vinden in het gebouw, samen met zijn gitaar en koffer en een onuitputbaar repertoire van kinderliedjes
Emmi Pikler speelruimte
Visje in het Water en Sensus babywerk richten net als voorgaande jaren een fijne speelruimte in voor baby's en dreumesen. Hier kunnen de kleinste kinderen naar hartenlust bewegen, klimmen en ontdekken. Als ouder mag je vanaf de kant even rustig genieten van de spelende kinderen.